Да раздвижим децата – 11 оригинални игри на закрито

Спасителни активни игри вкъщи, с които да преживеем дъждовните дни, няколко извънредни положения и (поне) една карантина под ключ.

Април е. Сняг вали на парцали. Тихо и кротко. Няколко часа по-късно слънце пече, а времето подканва за игри навън. Обикновено този светъл прозорец съвпада със следобедния сън на детето, а когато се събуди, вече се вихри виелица, която е отвяла и последната надежда за разходка на свеж въздух.

Рядко пропускам да изляза с Тео, и често сме единствените посетители на площадките в подобно време. Има дни, обаче, в които просто се налага да си останем вкъщи – понякога защото някой от нас е настинал или мъглата е толкова гъста, че има шанс да не намерим пътя към вкъщи. В тези моменти, отчаяно мисля, как да изразходя енергията на Тео, който обичайно минава между 7 и 10 км на ден.

Вкъщи имаме катерушка за малки откриватели, с която укротявам поривите му да се покатери на тавана, един флот с превозни средства, включващ баланс колело и кола за бутане, дървено пате, което се води на разходка от стая в стая и се учи да лети докато създаваме крепости и тунели за пълзене. Разбира се, тренираме заедно, танцуваме заедно и се гоним, а холът се превръща във футболен терен, в моментите, в които фокусът не е върху някое от тихите игри за ранно детско развитие. Има дни, в които имам чувството, че се изчерпвам откъм идеи, докато малкият господин ме чака обут с гумени ботуши и яке в ръка пред входната врата. В един такъв епизод на търсене на нови занимания, съдбата ме срещна с Ели.

Коя е Ели?

Ели Мантовска е родител на 3 деца (момче на 2г. и близначки на 6 г.), обучаващ, консултант, лектор по Организационно поведение. Създател на курса за проговаряне и общуване с малкото дете Сладки думи, съвместно с психолог и логопед. Автор на концепцията “покана за игра с книга” към FoxBookCafe и на подкаст за детски аудио книги “Лисиците четат“. Съосновател на фейсбук групата Читателски клуб “Детето и ние“.

Откликна на моето търсене на нови активни занимания у дома с няколко невероятни идеи, вдъхновени от нейните собствени деца. Поканих я да ги сподели и с вас. Насладете се на неподправеното й чувство за хумор и почерпете вдъхновение със следващите редове.

Как да раздвижим децата у дома с активни игри? 

Автор: Ели Мантовска

Няколко извънредни положения и (поне) една карантина по-късно, ето ме рошава и изморена… Апокалипсисът в 17ч настъпи… Днес вече бяхме навън, но енергийният баланс у дома е несправедливо разпределен – клони към 0 у мен и към 150% у децата. Ако не ги подкрепя с покана за игра, в която да изхабят енергията си, предвкусвам нервна вечер с дълго приспиване. О, извинете, пропуснах да се представя – приятно ми е, Ели, изтощена майка на 3 деца под 6 години… Казват, че движението зарежда: искате ли да опитаме заедно да потвърдим или отхвърлим това твърдение? Предлагаме ви няколко игри с раздвижване за деца между 1 и 6 години

Танц и замръзванка

Правилата са ясни – пускаме си весела музика и танцуваме. В даден момент някой казва ключова дума, на която „замръзваме“. Така хем танцуваме и се забавляваме, хем детето упражнява изпълнителски умения (да спази правилото на играта), хем може и да измисли своя дума, вместо на „стоп”. Или да научи нова дума – ако „замръзваме” на патладжан, например. За по-устойчиви знания, а и защото коя майка не си мечтае да танцува с патладжан – може вместо да казвате думата, да вдигате над главата си патладжана (добре, може и само на картинка). 

„Батут”

Игра, измислена от моите деца. Приближете гърба на дивана до стената. В така получилата се ниша струпайте на куп големи възглавници (тези от дивана). Детето скача върху тях, като се държи за гърба на дивана. Упражнява баланс, хаби енергия, тупа възглавниците – какво повече може да искаме от една игра? Е, може би ще трябва да изметем под дивана по някое време. Но пък какви интересни находки намираме там всеки път… 

батут
Личен архив: Ели Мантовска

Нещотърсачи

като казах находки – любима игра на всяко дете е да е като Пипи – „нещотърсач“. Може да скриете (под дивана) малки фигурки и да засечете 1 минута. Целта е да се намерят колкото се може повече от скритите неща. Децата може да се въоръжат с фенерче и да надничат под мебелите, в баните и всякакви други екзотични места. Така аз имам минута спокойствие, децата се уморяват, а и развиват и усещането си за време. А знаете ли колко неща мога да свърша за минута – 0, защото ще си почивам на дивана!

„Пързалка”

детето се пързаля върху възглавница за диван, облегната на края на дивана. За по-малките с придържане от възрастен. Добре е да се разпръснат още възглавници и/или подложка на пода, за да омекотят неизбежното падане. 

Танцът на маймуните

това е любимо занимание на едната ми дъщеря. Родител и дете танцуват гушнати, родителят отпуска детето назад и надолу с главата. По-смели родители може и да превъртят детето. Стимулира вестибуларния апарат и проприоцепцията – усещането къде се намира тялото ни в пространство. Внимание: подходящо само ако детето е готово и харесва тези игри.

Собствена сензорна пътека

Съберете различни видове материи, по които може да се стъпва. Подредете ги в „пътека“ заедно с детето (за да не се хлъзга е добре да използвате постелка за йога или друго). Може да подготвите хартия с балончета, намачкан вестник (покажете на детето как да го намачка), нещо студено (пр. алуминиево фолио, оставено за малко в камерата) и тн. Нека детето се събуе босо. До всяка „стъпка“ поставете плюшена играчка или малка фигурка. Целта на играта е детето да обикаля от стъпка на стъпка и да кляка, за да вземе (спаси) фигурката. За по-голяма сложност може след като детето вземе играчката, да я хвърли в кашон/кош на известно разстояние. Така включваме почти всички големи мускулни групи.

Личен архив: Ели Мантовска

Странният балон

Една от вечните игри с балон, само че, преди да надуете балона, сипете в него малко студена вода (около 50 мл). Така се получава допълнителна тежест от водата и докато играем, имаме различни усещания при досег на различните части на балона (топло-студено, леко-тежко). 

Бележка от Алекс: Може да напълните балона и със зрънца ориз или леща.

Ходене в паници

Ако имате някакви издръжливи купички, ниски саксии (нечупливи) или дори половинка от кокосов орех, детето може да вземе 2, да ги обърне с дъното нагоре и стъпвайки само върху тях, да се придвижва напред.

Личен архив: Ели Мантовска

Кашонът – най-полезната вещ у дома

Детето обикаля (тича) из къщата, бутайки кашона пред себе си и вътре слага различни неща. Може да ги групирате по някакъв признак, така се развива и това ценно умение. Примерно събира само превозни средства. Вие предварително сте пръснали из дома различни играчки, сред които и превозни средства. Така упражнява много мускулни групи и ако сложите нещо тежко, ще упражни ръцете, раменете и коремния пояс, което е особено важно, за да не сядат в М позиция. Бонус: така детето се учи и да прибира 🙂 Може и някоя песен да си измислите и да сменяте ритъма на бутане, бързо, бавно 🙂 Само нека не е „арам-зам-зам“. 

Боулинг от ролки от хартия

Подгответе ролки от хартия или каквото леко имате под ръка (с купички от кисело мляко също става) и топче (то също може да е от хартия, покажете на детето как да го оформи с ръце). После с топчето бутаме кеглите. От ‚кеглите” може да се строят и събарят кули, да се карат колички, покрай тях. Ние имахме писта и дама с хартиено тиксо на пода в хола и редовно ги оползотворяваме по този начин.

Завоеватели на градове

като казах хартиено тиксо: може да си направите квадрати на пода с хартиено тиксо, които се обявяват за „градове”. Град на плюшени играчки – детето обикаля из дома и ги похищава и носи (може предварително да ги пръснем из стаите за повече обикаляне :). Друг град е на количките/превозните средства и т. н. Така детето отново упражнява умения да групира по признак.

Каним ви на игра с една основна крайната цел: игрите да започнат структурирано заедно с нас, възрастните. След това детето да се увлече в самостоятелна игра. А ние да се насладим на чаша (поизстинал вече) чай и някоя от рецептите за щастие на Алекс.

Вашият коментар