Седем идеи за коледна декорация с естествени материали

Декември. Зима. Виждаш всеки свой дъх. Остава ден преди Бъдни Вечер. Всичко наоколо трескаво се подготвя за предстоящите празници. Навсякъде се носи аромата на портокали и си подсвирваш коледни песни докато вървиш по улицата. Изведнъж виждаш едно младо, слабо момиче, да носи на гръб живо коледно дръвче, което е поне половин метър по-високо от нея. Лъкатуши по тротоара, но е толкова вглъбено, че не чува предложението ти да й помогнеш.

Здравей, това съм аз, преди има-няма 15 години. Толкова обичам коледните елхи, че когато семейството ми нямаше настроение да празнува Коледа и реши да не купуваме елха, аз отворих касичката си със спестявания и се втурнах да търся най-голямата и кичеста елха в града. След часове в студа я намерих, а продавачът като разбра, че планирам да я нося на гръб 5 км, предложи да ме закара близо до вкъщи. След една пресечка и 3 етажа по-късно, аз и двуметровото дърво си бяхме вкъщи. Когато родителите ми се прибраха, ги чакаше украсена елха и едно доволно дете. 

За мен Коледа върви ръка за ръка с аромата на елхата и игличките, които намираме цяла година във всеки възможен ъгъл.

Традицията вкъщи бе да украсяваме елхата ден преди Бъдни вечер и всяка година да взимаме по една нова ръчно изработена кристална играчка от коледния базар.

Играчките се предаваха от поколение на поколение и се завиваха грижливо в памук. Имаше всякакви форми и цветове – от бляскави шишарки до дядо Мраз със синя шапка и розови бузи. Всяка година, чаках Дядо Коледа на дивана, но все не съумявах да остана будна, а когато отворех очи на сутринта, намирах подаръци под елхата. Все си мечтаех да получа някой сложен пъзел или книга. Не отне много време преди да разбера, че Дядо Коледа всъщност са татко и мама. Докато с брат ми си играехме на криеница, а аз се бях маскирала като палто в гардероба, намерих скрит в балтона на баща ми подаръка, който получих след няколко дни. От тогава цяла година с брат ми заделяхме от закуските си, за да подарим по нещо на нашите родители. 

Такава помня моята Коледа и се старая такава да я съхраня и създам за Тео. Не обичам изкуствените украси. От както с Люси заживяхме заедно, веднъж си взехме живо дръвче, което украсихме, а по-късно засадихме. През останалите години правя венци от живи клонки, шишарки, пръчки канела и сушени портокали. За подарък на близките, най-често приготвям домашно сладко от нар и ябълка или друг любим десерт.

Тези спомени ме накараха да споделя няколко лесни идеи и съвети за коледна декорация от естествени материали, които може да откриете в парка до вас. Миналата неделя, когато с Люси и Тео се разходихме, за да съберем клонки и шишарки, освен, че прекарахме приказно време под слънчевите декемврийски лъчи, срещнахме не една, а две сладки катерички.

1. Запазване на иглолистните клонки свежи

След като сте се сдобили с клонки за естествената коледна декорация, трябва да ги подготвите, за да им дадете по-дълъг живот, както и позволите на игличките на иглолистните се задържат без да капят поне месец. Тази година избрах комбинация от евкалипт, ела и кедър. 

 1. В дълбок съд смесете глицерин с вода в съотношение 1:2. Количеството зависи от броя на клонките и големината на съда. Клонките трябва да са потопени поне в 5 см разтвор.
 2. Подрежете клонките с дължина до 50 см.
 3. Поставете подрязаните клонки в съда и оставете за 1-3 дни. Игличките придобиват лъскав завършек когато са поели достатъчно от разтвора.
 4. За допълнителна защита, преди да използвате за декорация, може да напръскате с гланц-спрей за цветя.

2. Сушене на цитрусови резени

Сушените портокалови резени са естествен и ароматен акцент на коледната декорация без пластмаса.

 1. Нарежете грейпфрут, портокал или лимон на шайби с дебелина до 0.5 см.
 2. Подредете в тава, постлана с хартия за печене.
 3. Оставете във фурна, загрята до 100°C за 2-3 часа.

3. Венец от клонки

Освен на врата или като декорация за маса, може да закачите коледни венци пред някой прозорец. Двойният корниз позволява лесното закачване на венците пред белия воал. Друго подходящо място, би била някоя бяла стена. 

 1. Подгответе си основа за венеца – може да е намотана тел, готови венци от лозови клонки, огъната метална закачалка или изрязан обръч от картон.
 2. Отделете по-малки декоративни клонки, спрямо големината на венците. Привързвайте всяка клонка с конец или корда.
 3. За допълнителен цветен акцент, декорирайте с пръчици канела, шишарки, шипки или изсушени резени портокал.
 4. Закачете с помощта на корда на различни височини.

4. Сладки като декорация

Последните няколко години превръщам едни от любимите ми рецепти за коледни курабии в декорация, която сладко похапваме или подарявам на близките ни на традиционния Коледен обяд вкъщи. Изпечете бисквити и ги сглобете под формата на коледна къща, дръвче или играчка за елха.

5. Естествени клонки вместо гирлянди. 

Клоните на кедъра са изключително подходящи за направата на гирлянди. Те са гъвкави, игличките са къси и струпани на снопчета с къса дръжка. Това ги прави подходящи за комбинация с други иглолистни като ела. На места добавете сушени цитруси, пръчки канела и шишарки. Закачете върху огледалата вкъщи, поставете върху шкафа под телевизора и трапезната маса, а около тях наредете стъклени свещници или други коледни фигурки. 

6. Елха от цветарска гъба и клонки

Ако обичате аромата на естествената елха, но не искате да купувате отсечено дръвче и няма къде да държите тази в саксия, може да си направите малко дръвче от клонки и цветарска гъба.* 

Източник: www.craftberrybush.com
 1. Потопете гъбата в кофа с вода с печата нагоре докато потъне.
 2. Оформете гъбата подобно на конус и я поставете в подходящ съд.
 3. Подгответе клонки в еднакъв размер.
 4. Аранжирайте клонките, като започнете от върха на гъбата.
 5. Овлажнявайте гъбата през няколко дена.

* Забележка: След като споделих идеята за елха с цветарска гъба във Facebook една мила дама – Симона Крушкина, която твори картини от хербаризирани цветя с изцяло ръчно изработени рамки от естествени материали, ми сподели, че всъщност гъбата е изработена от вид пластмаса, която не се компостира и се разгражда много трудно. За това бих се замислила дали друга година отново да правя подобна елха. Със сигурност при сваляне на Коледната декорация, ще съхраня гъбата и ще използвам отново. 

7. Опаковане на подаръци с естествени материали

Може да опаковате подаръците в най-обикновена хартия. Може да си направите цветни печати за коледен мотив. Аз предпочитам да я оставя в един цвят, вместо панделка, използвам канап, а за акцент отново залагам на канелени пръчици, иглолистни клонки, шишарки и изсушени цитруси.

Това са моите 7 съвета и идеи за коледна декорация с естествени материали. Непременно направата на всяка идея отнема време, но не е ли прекрасно да си дадем миг спокойствие, да позволим на въобръжението ни да твори под звуците на нежен коледен дзаж и чаша сгряващ чай?! В бонус всяка година ще се радваме на различна декорация, която няма как да ни омръзне. Надявам се тези 7 идеи да ви вдъхновят, за да направите и вие своята декорация с по-малко пластмаса и повече коледно настроени.

Светли и споделени празници!

Вашият коментар