Веган “Сникърс” със солен карамел от фурми

Здравословна алтернатива на популярния десерт, който съчетава нежен карамел от фурми, прясно изпечени ядки и шоколад. Рецептата е без глутен, добавена захар и млечни продукти.

Прескочи до рецептата

Страстта ми към класическите десерти не е тайна за никого. Днес обаче ви представям една алтернатива, не защото е “по-здравословна”, а защото вкъщи смятаме, че е по-вкусна и се приготвя много по-лесно.  

При една съботна разходка, в търсене на фермерски продукти, открих чудесни български фъстъци, и първото нещо, което ми изникна в съзнанието, бе да направя домашен Сникърс. 

Последно опитах Сникърс преди 3 години, докато с Люси вървяхме пеша от Ком до Емине за медения ни месец. По маршрута изядох толкова пакетирани десерти, колкото не бях виждала за период от 5 години преди това. Мисля, че съм единствената жена, минала маршрута, която вместо да отслабне, се е прибрала с два килограма отгоре.

Вкусът на Сникърс е пристрастяващ. Толкова силно се е пропил в тялото ми, че винаги свързвам аромата на фъстъци, с шоколадовото барче с нуга пълнеж и мек карамел. Когато обаче отвикнеш да ядеш нещо толкова наситено-сладко, може да се заситиш и да ти стане неприятно още с първата хапка. 

За това се появи дилемата дали да направя класически “Сникърс” или веган вариант. Оказа се, че и вие сте разделени на два лагера. Не съм имала по-оспорвана “битка” в анкета до сега, а тази завърши точно 50:50 за двете опции. Реших да започна с веган версията, защото имах отворен кен кокосова сметана, а от много време исках да приготвя солен карамел с фурми. След това повторих няколко пъти рецептата, направих и класически вариант, който бе досущ като оригинала и освен прекалено сладък, е безумно сложен за приготвяне при отсъствието на стационарен миксер. Основният виновник да ви споделя веган версията е на Люси. Най-голямата изненада дойде именно от него, като категорично заяви, че харесва повече варианта без захар и млечни, а това значи много от човек, който може да яде шоколад за закуска, обед и вечер.

Как се приготвя?

Популярният десерт се състои от нуга слой и мек карамел с печени фъстъци обвити в хрупкав млечен шоколад. Основната съставка в класическия десерт е захар/глюкоза (52%). Тя е нужна както за слоя с карамел, така и за нуга пълнежа. 

За това започвам с приготвянето на карамел от фурми. Повечето рецепти, които ще срещнете, са само с две съставки – фурми и вода, но класическият солен карамел, който аз обожавам, включва млечна сметана. За това отново се доверих на кокосовата сметана и тя не ми изневери. 

Поставям фурми, кокосово мляко от кен, фъстъчено масло и щипка сол в малка касерола и оставям да поврат на средна степен за няколко минути, след което прехвърлям в чопър и блендирам. Заделям 1/3 от сместта, а към остатъка добавям прясно изпечени фъстъци. Заделям за момент на страна.

Идва ред на нуга пълнежът, който стандартно се приготвя от разбит белтък, захарен сироп и фъстъчено масло. Консистенцията е мека, плътна, с наситен ядков вкус. В индустриалното сладкарство този пълнеж е толкова популярен, защото увеличава обема на използваните съставки и на практика се продава захар с въздух и малко вкус. Тъй като приготвянето на нуга без наличието на стационарен миксер или 2 допълнителни ръце е същинско предизвикателство, реших да имитирам вкуса и текстурата като комбинирам карамела от фурми, с фъстъчен тахан и бадемово брашно. Бадемовото брашно служи за уплътнение и е по-неутрално на вкус. Може да се използват само финно смлени фъстъци, но вкусът им започва да натежава.

Прехвърлям в малка квадратна форма с размери 10х10, покрита предварително с хартия за печене. След това разпределям карамела от фурми върху основата, прибирам във фризера и оставям там за час. Това помага за по-лесното покриване на барчетата с шоколад. За оформяне на барчетата изваждам сместа от фризера и разрязвам на 4. След това се покриват с темпериран шоколад. Може да го разтопите на водна баня и да потопите барчетата, в шоколада, но този метод цапа, барчетата могат да се деформират и често шоколада може да се пресече, ако не внимавате с температурата на водата. На скоро ми хрумна гениална идея, която мисля да патентовам. Слагам шоколадови капки в торбичка за пош. Затварям я плътно поставям я във фурната на 40 градуса за 10-15 минути. За това време шоколадът трябва да се е втечнил напълно. Отрязвам върха на поша. Оформям с шоколада 4 правоъгълника с големината на Сникърс барчетата, върху хартия за печене. След което поставям и барчетата върху всеки правоъгълник. През това време връщам поша във фурната. След като основата от шоколад стегне напълно, прехвърлям барчетата върху решетка и ги заливам с останалия шоколад.

Още любими рецепти с шоколад:

веган шоколадов мус
Веган шоколадов мус
бадемови масленки
Бадемови масленки
шоколадови мъфини с фъстъчено масло
Здравословни шоколадови мъфини
Веган "Сникърс" със солен карамел от фурми

Веган “Сникърс” със солен карамел от фурми

Course: ДесертDifficulty: Лесно
Порции

4

барчета
Подготовка

10

minutes
Готвене

20

minutes

Здравословна алтернатива на популярния десерт, който съчетава нежен карамел от фурми, прясно изпечени ядки и шоколад. Рецептата е без глутен, добавена захар и млечни продук

Продукти

 • За соления карамел
 • 100 гр. кокосова сметана

 • 80 гр. фурми

 • 30 гр. фъстъчено масло

 • 25 гр. прясно изпечени фъстъци

 • 1 щипка сол

 • За основата
 • 60 гр брашно бадемово

 • 35 гр. от карамела от фурми

 • 30 гр. фъстъчено масло

 • За шоколада
 • 120 гр. шоколадови капки

Инструкции

 • Поставете 80 гр. фурми, 100 гр. кокосова сметана от кен, 30 гр. фъстъчено масло и щипка сол в малка касерола и оставете да поврат на средна степен за няколко минути, след което прехвърлете в чопър и блендирайте. Заделете 1/3 от сместа, а към остатъка добавете 25 гр. прясно изпечени фъстъци. Оставете за момент на страна.
 • За основата смесете 1/3 от карамела от фурми, 60 гр. бадемово брашно, 30 гр. фъстъчен тахан. Прехвърлете в малка квадратна форма с размери 10х10, покрита предварително с хартия за печене. След това разпределете карамела от фурми върху основата, приберете във фризер и оставете там за час.
 • За оформяне на барчетата извадете сместа от фризера и разрежете на 4. След това покрийте със 120 гр. разтопен шоколад. Може да го разтопите на водна баня или да използвате торбичка за пош. Затворете я плътно, поставете я във фурната на 40 градуса за 10-15 минути. За това време шоколадът трябва да се е втечнил напълно. Отрежете върха на поша. Оформете с шоколада 4 правоъгълника с големината на Сникърс барчетата, върху хартия за печене. След което поставете и барчетата върху всеки правоъгълник. През това време върнете поша във фурната. След като основата от шоколад стегне напълно, прехвърлете барчетата върху решетка и ги покрийте с останалия шоколад.

  One Comment

  Вашият коментар