7 съвета за организация на дома

Или как да подредим живота си с помощта на Мари Кондо, според която когато сложим ред в къщата си, слагаме ред на своите дела и минало.

konmari

В последните дни на декември с Люси се заехме да разчистим вещи, които не сме ползвали през изминалата година, за да започнем новата на чисто.

Може би преди 2-3 години попаднах на видео на Ралица Генчева със съвети как да подредим живота си с помощта на Мари Кондо, според която

когато сложим ред в къщата си, слагаме ред на своите дела и минало.

Въпреки че рядко домът ни е бил разхвърлян и винаги сме се стремяли да пазаруваме разумно, съм от хората, които влага сантимент в нещата, които притежава и трудно се разделям с каквото и да е. Та нали кимоното ми по карате може да ми потрябва отново, когато реша да започна да тренирам след 10 години пауза?! Имахме си един шкаф, в който трупахме всичко, което не знаехме къде да сложим, дрехи, които не сме обличали с години, а моята кутия със спомени преливаше. За това и прегърнахме идеята да приложим съветите по метода Конмари. Тази идея дойде, в момент, в който имахме нужда не просто да разчистим, а да направим равносметка за живота ни заедно.

След като преподредихме дома ни, ме обзе свобода и чувство на лекота. Продължихме да прилагаме голяма част от съветите за организация, като на няколко месеца просто проверяваме дали има нещо ново, от което искаме да се освободим.

Вещите на Тео са може би най-лесната категория за подреждане. Всичко, което има, се събира в скрина от снимката, който е наполовина празен. След като Люси ме спря в опита ми да изкупя всички възможни бебешки стоки, когато “синдромът на гнездене” ме бе обзел, направих план с нещата от първа необходимост (искате ли да ви споделя моя списък?!). Всичко останало взимаме, когато има реална потребност, все пак живеем във време, в което магазините са отворени от понеделник до неделя, а ако се събудим с мисълта, че пеленачето ни трябва да спи върху чаршафи от японска коприна, то може да ги поръчаме от страната на изгряващото слънце и DHL да ни ги достави до входната врата за 24 часа. Помолили сме и своите близки да не ни затрупват с вещи за него и се радвам, че се съобразиха с това ни решение и по празниците.

Съвсем различно е положението в кухнята. Докато селекцията ми от брашна от цял свят е прилежно подредена във вертикален ред по сортове и произход, на дневен ред стои въпросът защо в гардероба ми има три 18 сантиметрови форми за торта наред с обувките на висок ток. Нека да кажем, че ако трябва да избирам между стилето и формите, избирам второто. Но това далеч не е най-трудната категория за подреждане. Определено класацията водят спомените. Обожавам да пазя билети от пътувания, малки подаръци от приятели и хиляди снимки на телефона ми. Ще кажете, че дигиталните снимки не се броят, та нали не са от хартия. Проблемът обаче е, че са толкова много, че често биват забравени в някой облак, вместо да подберем любимите ни кадри, а дигиталният свят, в който живеем, допринася за това да консумираме (абонаменти, приложения, файлове) и трупаме още и още.

Покрай последната ни подредба, реших да споделя някои от съветите на Мари Кондо, които успявам да приложа, както и други, които все още се опитвам да усъвършенствам.

1. Подреждайте по категории, а не по стаи

Освобождаването на дома от ненужните вещи е огромно начинание, така че е важно да имаме план, преди да започнем работа. Организирането на стая по стая изглежда логично, но Кондо препоръчва да се съсредоточим върху категории вещи – дрехи, книги, документи, спомени и всичко останало като техника, лекарства и неща за домакинството. 

2. Пазете само това, което ви носи радост

Вместо да търсим място на всичко, което имаме, Мари Кондо съветва да се освободим от всичко, което не ни носи радост. Ако трябва да съм честна, не намирам особено щастие в архива ми с документи, но последният път, когато трябваше да дам за поправка дефектна стока, бях доволна че гаранцията ми бе под ръка. В същото време, преди да направим основното разчистване по метода, имах толкова много дрехи, които просто стояха в гардероба – от балната ми рокля, която ме навеждаше на неприятни спомени, до дрехи, които не бях обличала с години, защото вече не харесвах, а други ми бяха големи. Вещите, с които искаме да се разделим, може да дарим или подарим. Дрехите, които не ни стават, може да занесем на шивач. Вещите, за които не сме сигурни какво да правим, може да заделим в кутия. Ако не ги ползваме в рамките на половин или една година, то едва ли има смисъл да ги пазим още дълго.

3. Не позволявайте на носталгията да замъгли преценката ви

Вече ви споменах за моята кутия със спомени. Пълна е с билети, инстанти снимки, стари картички, писма и магнити. Истината е, че много рядко поглеждам какво има в кутията. Това, което ми предстои да направя и ви съветвам и вие да опитате, е да си създадете албум със спомени. В него ще подредя всичко по хронологичен ред, така че да пресъздам моментите, които искам да съхраня.

4. Отървете се от документите

Вече споменахме гаранциите, но замисляли ли сте се колко излишни документи пазите. Като упътването за пералнята, което е 100 страници на 12 езика? В крайна сметка живеем в дигитална ера! Можем да намерим копия на почти всеки хартиен документ онлайн. Що се отнася до онези важни документи – като акта за раждане и трудови договори – Кондо съветва да разделим документите си на две купчини: „Документи, които да пазим“ и „Документи, които да прегледаме“. Така следващия път, когато разчистваме, ще можем лесно да прегледаме и изхвърлим изтеклите гаранции, например.

5. Съхранявайте всичко вертикално

Това е безспорно любимото ми правило. Ако и вие подреждате дрехите си в купчини едни върху други, а сутрин в бързината решите, че искате да вземете пуловера най-отдолу, е много вероятно докато се опитвате да го извадите, да бутнете всичко останали. Вместо това, Мари Кондо съветва да подредим своите дрехи в скринове вертикално и по цветове. Ако нямаме подходящ скрин, може да използваме органайзери или кутии за обувки. Това също така позволява визуално да си представим колко дрехи от даден цвят и тип имаме, което от своя страна помага за по-разумно пазаруване.

След няколко години прилагане на метода, мога да гарантирам, че работи безотказно. Дрехите са винаги подредени и се мачкат по-малко, което ми спестява много гладене.

6. Започнете  на чисто

Когато решим да организираме гардероба си и да се освободим от ненужните вещи, трябва да извадим всичко от съответната категория на едно място. Кондо твърди, че ще бъде по-лесно да забележим дубликати и предмети, които не ни носят радост. Този ритуал на изкарване на всичко на едно място, помага изключително много да осъзнаем какво точно притежаваме и да се запитаме дали имаме нужда от него. Оказа се, че вкъщи имаме повече от 100 химикала и 20 планера, при положение, че аз изцяло разчитам на дигитални носители, за да записвам идеите и задачите си. Може да не заемат много място, но стоят без да влизат в употреба, докато някой друг, може да им се радва.

Докато шкафовете са празни лесно може да ги почистим, така че да започнем наистина на чисто. 

7. Вгледайте се дълбоко

Сбогуването никога не е лесно, но има някои неща, с които не можем да се разделим. Преди да започнем с организацията на дома, Кондо ни призовава да се запитаме защо искаме да го направим. Тя обяснява, че повечето вещи попадат в една от трите категории: привързаност към миналото, страх от бъдещето или комбинация от двете. Колкото по-добре разберем защо не можем да се сбогуваме с дадена вещ, толкова по-лесно ще ни бъде да преодолеем тази зависимост.

Отвъд подреждането

Организацията на дома ни започва с това да се освободим от всички ненужни вещи. Освен, че продажбата на повечето неща може да ни осигури допълнителни приходи към семейния бюджет, процесът по подреждане и чувството, че си връщаме контрола върху това какво притежаваме, могат да се окажат очистителени.

Въпросът е в това защо купуваме дадена стока, какви нужди се опитваме да посрещнем, емоциите, които са в основата на тези решения и ефекта, който има върху цялостното ни благосъстояние. Отговорът ще ни помогне да не заменим това, което изхвърляме, с нови придобивки.

Ако бях перфектна в начина, по-който си харча парите, едва ли щях да имам 3 форми за торта в гардероба, но пък осъзнавам, кое е важно за мен и познавам своите силни и слаби страни в това отношение. Това ми е помогнало да не слагам знак за равенство между щастието и нещата, които притежавам. Защото щастието се определя от това, което сме и от качеството на взаимоотношения с нашите близки.

В знак на благодарност, че стигнахте до края на поредната дълга статия, ви споделям списък с последователността на Мари Кондо, по-който да подредите и своя дом и съзнание.

подреждане на дома с Мари Кондо списък

Вашият коментар