Ключът към това да заобичаш себе си

Този октомври участвам в предизвикателството на Ани, автор на Healthylicious. Цял месец пиша по теми зададени от нея. А днес темата е “Харесвам в себе си”.

Снимка: veronicalubenoff.com

Ох! Това ще е трудно. Мога да пиша до утре за нещата, които не харесвам в себе си – от усмивката, големия нос, отпуснатата кожа след раждането до наистина значими неща като ината, склонността ми да подхождам с недоверие и предразсъдък в някои ситуации, както и ниския ми праг на търпение.

Но, не, Ани е решила, че трябва да пишем за нещата, които харесваме в себе си, а аз от няколко дни стоя пред празния лист и се чудя какво да напиша. До вчера. Тогава се сетих за една игра от моминското ми парти,  в която трябваше да отгатна 3 неща, които Люси харесва в мен. А щом мъжът, когото обичам е намерил достатъчно качества в мен, че да иска да прекара остатъка от живота си с мен, все ще има нещо хубаво, за което да пиша.

Изрових листа от кутията ми със спомени. Аз бях предположила това, че той харесва това че съм всеотдайна, целеустремена и обичаща. Неговият отговор обаче, бе това че ме смята за умна, красива и непримирима. Умна и красива… не бихте ме чули да използвам тези два епитета за себе си.

Снимка: veronicalubenoff.com

Тогава се замислих защо е толкова трудно да се научим да харесваме себе. Изпълнени със съмнения за вътрешната си красота, търсим одобрение от другите. Свикнали сме да поднасяме комплименти на околните, но когато за последно се замислихме за качествата, които обичаме в себе си? Темата на Ани ми напомни, че ние сме център на нашата вселена, така че когато се научим да оценяваме себе си, изборите и желанията ни, всичко в живота около нас бива осветено от позитивната ни нагласа.

За това отворих нова страница, в която записах не 1, а 100 неща, които харесвам в себе си, за да се връщам към тях, когато чувството на съмнение се прокрадне отново.

Направих бързо търсене за това как да съставим подобен списък и попаднах на 7 съвета от Ronit Baras, които ми помогнаха да открия тези сто неща.

Как да изброиш 100 неща, които харесваш в себе си.
  1. Напиши всички черти на характера ти, които те правят щастлив.  Намери и напиши примери за всяко от тези качества.  Аз например, харесвам своята целеустременост – поставих си за цел да се науча да шофирам, и не се отказах въпреки, че ме скъсаха два пъти на изпита. 
  2. Колкото повече примери даваш, толкова по-добре, така че напиши отделен ред за всеки пример, дори и да е за същото качество. Друго нещо, за което съм благодарна на своята целеустременост е че ме кара да се впускам в нови предизвикателства както в работен план, така и в личен.
  3. Вгледай се в живота си и разгледай своите избори. Напиши решенията, които са ти помогнали да продължиш напред и са те довели до по-добро място.  Не забравяй да добавиш избори, такива, които са те направили по-добър и щастлив човек. Един от важните избори в моя живот бе да напусна България, което ме отърси от токсична връзка, научи ме на пълна самостоятелност и отговорност, а още по-трудно бе решението да се върна и оставя кариерата си и идеята да завърша образованието си там, за да дам шанс, на връзката ни с Люси. Това доведе до най-скъпото ми днес – нашето семейство.
  4. Напиши физическите характеристики, които харесваш в себе си. Аз обичам колко чувствителни са устните ми, и физическата издръжливост на тялото ми. 
  5. Изреди своите постижения. Ако смяташ, че си постигнал нещо, то е редно да харесваш себе си заради този успех. Ако имаш деца, всичко, с което си горд от тях е причина да харесваш себе си поради начина по който ги отглеждаш. Постижение е това да завършиш започнатото до край, да осъзнаеш, че си допуснал грешка, да удържиш на думата си, да направиш една стъпка към по-здравословен живот или да научиш нешо ново.
  6. Добави в списъка си някои знания или умения, които те правят щастлив или горд. Аз харесвам в себе си стремежа ми да уча нещо ново всеки ден. Преди време се записах на курс по основи на програмирането, а сега уча дигитален маркетинг. Харесвам в себе си и страстта ми към готвенето и това, че се научих да правя хляб с квас. Харесвам в себе си желанието да споделям наученото с другите.
  7. Попитай другите какво харесват в теб. Когато идеите ти свършат, попитай тези, които те обичат, какво харесват в теб.

Не забравяй, че този списък трябва да бъде дълъг и пълен. Ако искаш да се научаш да обичаш себе си, първо направи списък на неща, които харесваш. Не спирай, докато не го завършиш. Ако нямаш идея какво да напишеш, потърси помощ от своите близки. Ако правиш това за своите деца, говори с тях за чертите на техния характер. Съсредоточи се върху примери, отколкото определения. След това, прочитай този списък всеки ден, докато не се убедиш във всяка една дума!

P.S. Снимките по-горе са доказателство, че се уча да харесвам усмивката си.

Вашият коментар