Крем с маскарпоне и бял шоколад

Този крем с маскарпоне и бял шоколад е моята малка тайна за перфектен десерт. Позволява на вкусовете и цветовете да изпъкнат и внася толкова нежност. Комбинира се чудесно с плодове и ядки и е в състояние да превърне и най-скучното кексче във впечатляваща хапка наслада.

Именно този крем ми позволи да направя перфектната торта за рождения ден на нашето пораснало момче. За мен тя трябва да е сочна и с много шоколад. Блатът й е пропит със сиропа от тъмни кандирани череши обгърнати от нежния крем.

До последно треперих дали ще стегне. Сглобявах я малко след полунощ, а един от изстънените блатове, печени в непокорния Раховец, поддаде под тежестта, но кой има против да получи парче с още малко крем?

Отговорът е излишен, защото я изядохме до последната трохичка и търсехме още. Тази комбинация от вкусове никога не ме е предавала и заслужено бе избрана, за този така специален за нас ден. Заложих на бял шоколад, за да изпъкне арката от балони, за която бях купила всичко необходимо едва няколко седмици след раждането му. Матео не откъсна очи от нея, а малките му приятели прекараха цял следобед в игра, опитвайки се да разплетат балоните. Цветовете се вписаха перфектно с останалата декорация, включително десетките метри ръчно изрязани флагчета.

Решението да празнуваме рождения му ден на село в двора, бе най-доброто, което можехме да вземем. Въпреки променливото време и серията от дъждове, слънцето ни се усмихна в неговия ден. 

Рецептата е вариация на мини шоколадовата торта с маскарпоне и череши от блога. Увеличих съставките за блата и кандираните череши 6 пъти, за да направя торта с диаметър 26 см. За крема, освен маскарпоне и сметана, използвах и бял шоколад. Тази комбинация официално се нареди на челно място сред любимите ми кремове. Единственият минус е че необходимото време, за да стегне, е поне 12 часа, а най-добре 24.

За това днес ви представям не рецепта за тортата, а за крема към нея, който е толкова вкусен и универсален, че заслужава специално внимание. Когато стегне, държи формата си и е перфектно допълнение към кексчета и мъфини, в комбинация с ядкови масла (лешников и бадемов тахан) или плодове (боровинки, малини, ягоди, череши, касис, праскови).

Как се приготвя?

Спомняте ли си правилото 3:2:1 за масленото тесто от рецептата за галет с круши? Тук математиката е същата, но продуктите са различни. Използвам 3 части маскарпоне, 2 части шоколад и 1 част животинска сметана с масленост над 32%-та. Когато знам, че гостите ми обичат повече сладко, добавям и пудра захар.

Нарязвам шоколада на дребно, добавям към него сметаната, разтапям на водна баня и добавям пудрата захар, в случай, че изобщо ползвам. Оставям настрана докато се охлади до стайна температура. След което разбивам с миксер за 2-3 минути. Трябва да се получи въздушна смес.

Пристъпвам към разбиване на маскарпонето за около минута. Прекаленото разбиване може да го пресече. 

Смесвам двата крема и оставям в хладилник за поне 12 часа. Първоначално консистенцията е много течна и изглежда така сякаш никога няма да стегне, но с престой в хладилник става на гъст крем, който не пада от купата и държи формата си при шприцоване.

Крем с маскарпоне и бял шоколад

Крем с маскарпоне и бял шоколад

Course: ДесертDifficulty: Лесно
Подготовка

5

minutes
Готвене

5

minutes
Време за стягане

12

часа

Този крем с маскарпоне и бял шоколад е моята малка тайна за перфектен десерт. Позволява на вкусовете и цветовете да изпъкнат и внася толкова нежност. Комбинира се чудесно с плодове и ядки и е в състояние да превърне и най-скучното кексче във впечатляваща хапка наслада.

Продукти

 • За да покритиете торта с диаметър от 26 см или 24 мъфина:
 • 700 гр. маскарпоне

 • 350 гр. бял шоколад 

 • 175 гр. животинска сметана с над 30% масленост

 • 125 гр. пудра захар

Инструкции

 • Оставям маскарпонето на стайна температура за 1 час. 
 • Междувременно нарязвам шоколада на дребно, добавям сметаната и разтапям на водна баня.
 • Към разтопения шоколад добавям пудрата захар. Когато достигне стайна температура разбивам с миксер за 2-3 минути. Трябва да се получи въздушна смес.
 • След което разбивам маскарпонето за минута. Прекаленото разбиване може да пресече маскарпонето. 
 • Смесвам двата крема и оставям в хладилник за поне 12 часа. Първоначално крема е течен, но с престой в хладилник става на гъст крем, който не пада от купата и държи формата си при шприцоване.

  Вашият коментар