Коледно сладко от нар и ябълки

Какво ще сложите тази година под Коледната елха? Вкъщи имаме традиция да си подаряваме време, внимание и грижа. Оценяваме колко са ни скъпи. За това подарих на семейството ни това сладко. Вкусът напомня за Коледа и те кара да се усмихнеш. Коледното сладко от нар и ябълки е с кафява захар, без пектин и доза благодарност към всички, които са до нас въпреки самите нас.

Точно преди година, когато блогът бе просто мечта, споделих първата си рецепта в социалните мрежи. Споделям я отново с вас в дните преди Коледа, защото все още вярвам, че най-големият подарък няма етикет с цена.

Какво ще сложите тази година под Коледната елха? Вкъщи имаме традиция да си подаряваме време, внимание и грижа. Оценяваме колко са ни скъпи. 

Всяка година се впускам в трескави приготовления за празниците. Тази обаче е специална. Голямото ни семейство се събира за Коледен обяд за първи път след сватбата. Реших, че искам да им подаря нещо малко, направено от мен. 

Дълго време се чудих с какво да напълня бурканчетата, които седяха търпеливо в шкафа и чакаха да ме връхлети музата. До онзи ден, когато се събудих и идеята си дойде от самосебе си. Освен бурканчетата, които чакаха моето внимание, се намираше една касетка с нар и ябълки, оставени от нашите майки. Колкото и да обичам нар, времето, което отнема да се почисти, често ме отказва. Събота, обаче, се оказа много подходяща за правене на сладко и чистене на нар. Люси спа до късно, а на вън бе мрачно и дъждовно. 

Като се захванах с чистенето на нара, нямах точна представа какво да го правя. Прегледах няколко рецепти на бързо, от фреш и меласа до сладко с чили и малини, но никоя не ме грабна напълно. Така реших да направя своя, следвайки няколко основно правила, към които се стремя да се придържам, а именно:

 1. Избирам сезонни плодове
 2. Избягвам изкуствени съставки
 3. Използвам захар при термична обработка, но в разумни количества

Това автоматично изключи употребата на пектин и други подсладители и изиска добавяне на плод естествено богат на пектин, като ябълките, както и тръстикова захар, която отговаря за консервирането на плодовете. Захарта в повечето рецепти е наполовина на плодовете, което за мен е твърде сладко и се спрях на 30%, които са съвсем достатъчни. Друга основна съставка бе аромата на Коледа, който за мен непременно се свързва със сочните мандарини. Така, финалният списък със съставки се оформи:

 • 800 мл. сок от нар
 • 300 гр. червени ябълки
 • 330 гр. светла тръстикова захар
 • 3 с.л. лимонов сок
 • Кората на 1 мандарина

Как се прави?

Стъпките са стандартни за приготвяне на всякакво сладко. А именно:

1. Стерилизирах 12 бурканчета с вместимост 55 мл. като ги измих и сложих върху тава покрита с кърпа, след което ги вкарах във фурната, която загрях до 120 градуса.

2. Изцедих нара и премерих 800 мл.

3. Измих ябълките и ги нарязах на дребно, отстранявайки семките. Обелките завързах с конец, за да отстраня лесно на по-късен етап.

4. Сложих ябълките и снопчето с корите в тенджера на слаб до умерен огън, заедно със захарта, лимоновия сок и кората на добре измита мандарина. Сигурна съм, че не искате восък и пестициди в сладкото.

5. Когато захарта се стопи и ябълките омекнаха, махнах корите и намачках плода с преса за картофи. И вилица би свършила работа.

6. Добавих сока от нар и увеличих температурата докато сместа не започна да бълбука леко. След 10-15 минути увеличих отново температурата, за да се сгъсти сладкото. Бърках до получаване на желаната гъстота. Използвам теста със замразената лъжица – потапям в сладкото лъжица, която съм оставила във фризера още преди да започна със стерилизацията на бурканчетата. Прокарвам пръст по обратната страна на лъжицата, и ако остане ясна линия, то сладкото е готово.

7. Напълних бурканчетата внимателно, затворих ги и ги обрърнах на обратно докато бяха още топли. Оставих ги за една вечер преди да измия и прибера.

Днес тайно си отворих едно от малките сладка. Вкусът напомня за Коледа и те кара да се усмихнеш. Нямам търпение да го споделя със семейството ни.

Коледно сладко от нар и ябълки

Course: ДесертDifficulty: Лесно

Вкусът напомня за Коледа и те кара да се усмихнеш. Това сладко от нар и ябълки е с кафява захар, без пектин и доза благодарност към всички, които са до нас въпреки самите нас,

Продукти

 • 800 мл. сок от нар

 • 300 гр. червени ябълки

 • 330 гр. светла тръстикова захар

 • 3 с.л. лимонов сок

 • Кората на 1 мандарина

Инструкции

 • Стерилизирайте 12 бурканчета с вместимост 55 мл. като ги измиете и сложите върху тава покрита с кърпа, след което ги поставете във фурна, загрята до 120°C градуса.
 • Изцедете нара със сокоизтисквачка и премерете 800 мл. Броят на плодовете зависи от тяхната големина. Ще ви трябват между 4-5 много големи плода или 10-тина по-малки.
 • Измийте ябълките и ги нарежете на дребно, отстранявайки семките. Обелките завържете с конец, за да отстраните лесно на по-късен етап.
 • Сложете ябълките и снопчето с корите в тенджера на слаб до умерен огън, заедно със захарта, лимоновия сок и кората на добре измита мандарина. Сигурна съм, че не искате восък и пестициди в сладкото.
 • Когато захарта се разтопи и ябълките омекнат, махнете корите и намачкайте плода с преса за картофи. И вилица би свършила работа.
 • Добавете сока от нар и увеличете температурата докато сместа не започна да бълбука леко. След 10-15 минути увеличете отново температурата, за да се сгъсти сладкото. Бъркайте до получаване на желаната гъстота. Използвайте теста със замразената лъжица – потопете в сладкото лъжица, която сте оставили във фризера още преди да започнете със стерилизацията на бурканчетата. Прокарайте пръст по обратната страна на лъжицата, и ако остане ясна линия, то сладкото е готово.
 • Напълнете бурканчетата внимателно, затворете ги и ги обърнете на обратно докато са още топли. Оставете ги за една вечер преди да измиете и опаковате за подарък.

Бележки

  Вашият коментар