DIY Предпазна маска за уста и нос

Ако и вие не сте успели да се снабдите с маска в тези луди времена, ви предлагам решение – направете си сами. Споделям инструкции и шаблони за ушиване на предпазна маска за уста и нос за цялото семейство.

предпазна маска

Няма как да скрия, че настроението ми последните седмици е минорно. Опитвам се да гледам позитивно, да търся положителните страни на социалната дистанция и на моменти успявам, но липсата на време навън се отразява на цялото семейство, особено в периода на “зъбоникнене”. Осъзнавам, че като помагаме за това да се ограничи развитието на вируса,  ограничаваме икономическите последици и пазим околните. За това, си стоим вкъщи. По цял ден. Предвид, че не се знае колко ще продължи въпросната социална дистанция, реших да ушия текстилни предпазни маски за трима ни. Имаме няколко броя медицински, които ни бяха останали от предходни боледувания, но не се знае до кога ще ни стигнат, а и са прекалено големи за Тео.

предпазна маска за бебе
Маската на снимката не приляга плътно тъй като ластикът не бе нагласен.

След бърз преглед на няколко начина за направа на предпазна маска, се спрях на шаблон от Free Sewing. В редовете по-долу ви споделям защо да носим изобщо маска, какъв плат да изберем и какможе и вие да си ушиете предпазни маски за вашето семейство.

Защо да носим маска?

Световната здравна организация препоръчва носенето на маска само от болни, хора, както и от хора, които се грижат за болни. Защо тогава реших да ушия маски за семейството ни? Предвид факта, че вирусът може да премине без изявени симптоми и може да сме преносители без да боледуваме, това предпазва околните. Също така, ограничава докосването по лицето и носи доза спокойствие, че си взел мерки освен това да си миеш ръцете често. Друга очевидна причина за съвета да не се ползват безразборно маски, е че към момента има недостиг и здравните работници са изложени на риск, докато хората се презапасяват. Това е още една причина маските ни да са ръчно направени. 

Какъв материал да използваме?

Изследване на университета Кеймбридж, проверява ефективността на домашните предпазни маски. Те насочват бактерии и вируси с различни размери към предмети от домакинството.

Резултатите показват, че домашна маска направена от памучна тениска, може да улови до 70% от частици, които са 5 пъти по-малки от коронавируса (Covid-19).

Препоръката на изследователите е да се ползват дишащи материи, които осигуряват комфорт. Ако използваме чадър, например, материята ще филтрира много повече частици, но ще затрудни дишането, което прави маската неизползваема. За това ползвайте плътен памучен плат от калъфка, тениска или кухненска кърпа. 

Кой размер на шаблона да ползвате?

Важно е маската да приляга плътно по лицето. Маската на Люси направих с размер М, моята е S, а за Тео направих нов шаблон, като измерих разстоянието от върха на носа до врата му, наложих метъра върху екрана на монитора и намалих изображението докато не пасна на взетия от мен размер. Прерисувах контура върху лист хартия изрязах и наложих отново върху лицето му, за да проверя преди да започна да шия – първично, но сработи! За ваше улеснение смалих шаблона – на втората страница на файла има бебешки и детски размери. Най-малкият използвах за Тео. Тези размери са ориентировъчни. Наложете изрязания шаблон върху лицето си преди да изрежете плата. 

Как да направите своята маска?

Стъпка 1: Изрязване

Изрежете 4 парчета плат по шаблона като оставите сантиметър отстояние. 

предпазна маска

Стъпка 2: Свързване на централния шев

Свържете две парчета и зашийте централния шев на маската. Повторете с останалите две.

Стъпка 3: Зашиване на вътрешната и външната страна на маската. 

  • Пригответе 4 връзки с дължина 30-40 см или наложете една страна на маската и определете дължината на ластика.
  • Поставете едната страна на маската с шева към плота.
  • След това поставете две връзки в ъглите от едната страна на маската, така че да се излизат съвсем малко от нея. 
  • Дължината на връзките е по протежението на маската. 
  • Поставете и другата страна на маската като централния шев е обърнат нагоре.
  • Закрепете с безопасни игли или топлийки. 
  • Зашийте маската като оставите страната без връзки отворена.

Стъпка 4: Обръщане на маската

За да скриете шевовете, внимателно обърнете маската през оставения отвор. Зашийте връзките или ластика от към отворената страна. 

Стъпка 5: Затваряне на отворената страна.

Ако искате да слагате допълнителен филтър като парче плат, стерилна марля или нещо друго, може да пропуснете тази стъпка. В противен случай, зашийте и тази страна.

Това е! За човек с две леви ръце, който е учил бод тропоска в клас по труд и техника преди 20 години, смятам че се получиха чудесни маски, които пасват много добре по лицето. 

Изтеглете шаблона като кликнете върху изображението по-долу.

предпазна маска

Вашият коментар