Бразилкси плоски питки с тапиока и кашкавал

Тези меки и гъвкави плоски питки с тапиока са без глутен. Кашкавалът в тях ни напомня за бразилските хлебчета и ги прави изключително гъвкави. Правят перфектна компания както на хумус със зеленчуци, така и на дърпано свинско с барбекю сос.

плоски питки с тапиока

Апартамент 10 е дом на мислите и чувствата ми. Пази вярно освен едни от най-любимите ми рецепти, емоцията която стои зад тях. 

Винаги съм свързвала храната с чувства. Приготвянето и споделянето й, имат силата да ни сплотява, лекува, усмихва, сгрява. Дава ни възможност да забавим темпото, да вложим частица от себе си, грижейки се както за другите, така и за себе си.

Зад историята на тези плоски питки стои именно споделянето. Те са изключително меки, гъвкави, с фина текстура. Комбинирам ги с хумус, дзадзики и зеленчуци, или с дърпано свинско с бабекю сос и зелена салата. Перфектни са, за хора, които избягват глутен, защото тапиоката се извлича от корните касава, още срещана като маниока и юка. Първият ми досег с нея, бе преди 9 години, когато вечерях с мои приятели от Нигерия, а в корените на тази нация е заложено именно споделянето на храна. От тогава експериментирам с различни рецепти с тапиока, но тези питки си заслужиха специално място в блога.

Може да подготвите тестото за плоските питки няколко дни преди да ги изпечета или дори да го замразите. Така ще имате топли питки, за една споделена вечеря или обяд за изпът. 

Как се приготвят?

Тапиока: Единствената “екзотична” съставка за тези плоски питки е брашното от тапиока. Аз използвам това на Dragon Superfoods. Качестото на тапиоката варира от марка до марка, така че имайте предвид, че резултата може да варира спрямо това избора ви. Тапиока най-често ще намерите в по-големите вериги магазини на био щандовете. Не съм тествала рецептата с други беглутенови брашна. Всяко от тях поема различно количество вода, така че ако решите да пробвате, може да трябва да си поиграете с пропорциите.

Прясно мляко или яйрян:  Оригиналната рецепта за бразилски хлебчета е с прясно мялко.  Тъй като аз избягвам да давам продукти с прясно мляко, било то и в печива, на малкия ни откривател, направих айрян за целта.

Сирене: Може да използвате кашкавал или комбинация от предварително настъргана моцарела и пармезан. От значение е колко е влажно сиренето, което използвате. Колкото по-сухо, но все пак разтегливо е то, толкова по-добре.

Яйца: Освен кашкавала, който действа като спойка, използвам и яйце. Не съм тествала рецептата със заместител на яйцето. 

Смесвате всички съставки в кухненски робот или достатъчно голям чопър и разбивате докато не се получи гладко тесто. Толкова е просто. Ако имате под ръка само пасатор, смесете всички съставки без тапиоката. След това я добавете на ръка и омесете гладко тесто.

След това охладете за 30 минути в хладилник.

Ако при разточване, тестото лепне, добавете още малко тапиока и омесете отново. В случай, че пък сте прекалили с нея, добавете още мляко/яйце.След като тестото се охлади, загрейте тиган на умерена степен. Разделете тестото на 8 равни части. С помощта на точилка и бращно от тапиока, разточете всяка топка непосредствено преди да я изпечете. Оформете тънка питка с дебелина 3-4 мм. Ако искате питките ви да са в перфектна кръгла форма, наложете чиния или капак и изрежете краищата.

Навийте питката върху точилката и я прехвърлете в тигана. Печете от всяка страна до златисто (около 30-45 секунди за страна). Прехвърлете в чиния и покрийте с влажна памучна кърпа. 

Сервирайте още топли или замразете.

Тази рецепта е част от серията посветена на устойчивото хранене. Ето още вдъхновение:

Паниран карфиол – хрупкав и с характер

Веган бургер с нахут, булгур и семена

Бразилкси плоски питки с тапиока и кашкавал

Course: ТестениDifficulty: Лесно
Порции

8

Време за подготовка

15

minutes
Време за готвене

10

minutes

Тези меки и гъвкави плоски питки с тапиока са без глутен. Кашкавалът в тях ни напомня за бразилските хлебчета и ги прави изключително гъвкави. Правят перфектна компания както на хумус със зеленчуци, така и на дърпано свински с барбекю сос.

Продукти

 • 250 гр. кашкавал или 200 гр предварително настъргана моцарела за пица + 50 гр пармезан

 • 1 яйце (50 гр без черупката)

 • 1/4 ч.л. сол

 • 3 с.л. (42 гр.) олио/зехтин

 • 2 1/2 ч.ч. (300 гр.) брашно от тапиока + още за разточване

 • 1/2 – 3/4 ч.ч. (123 – 184 гр.) прясно мляко или айрян

Инструкции

 • Сложете всички съставки, без млякото, в кухненски робот. Добавете половината мляко/айрян и разбийте за 2-3 минути. Добавете още мляко постепенно, докато сместа стане на топка тесто. 
 • Прехвърлете тестото на плота и омесете за минута. Ако тестото лепне, добавете още малко тапиока. В случай, че е прекалено сухо и не държи формата си, добавете, мляко/яйце. Увийте плътно в домакинско фолио или плик и приберете в хладилник за 30 минути.
 • След като тестото се охлади, загрейте тиган на умерена степен. Разделете тестото на 8 равни части. С помощта на точилка и бращно от тапиока, разточете всяка топка непосредствено преди да я изпечете. Оформете тънка питка с дебелина 3-4 мм. Ако искате питките ви да са в перфектна кръгла форма, наложете чиния или капак и изрежете краищата.
 • Навийте питката върху точилката и я прехвърлете в тигана. Печете от всяка страна до златисто (около 30-45 секунди за страна). Прехвърлете в чиния и покрийте с влажна памучна кърпа. 
 • Сервирайте още топли или замразете.

  Вашият коментар